Rodzaje sushi
Kiedy ludzie zajmujący się rybołówstwem szukali sposobu na to, by ryby zachowały świeżość tak długo jak tylko jest to możliwe, szczególnie, że towarzyszyła im wybitnie w szeregu przypadków wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na inteligentny pomysł, a jak wiadomo bardzo w szeregu przypadków takie pomysły rodzą się przypadkowo. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli i ryżu. Kiedy ludzie wpadli na to, że łącząc rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje oraz jest możliwa do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła po prostu furorę. Tę naturalnie metodę określono nare-sushi i niezwykle błyskawicznie wieść o niej rozniosła się odpowiednio po całym kraju oraz wszystkich państwach azjatyckich. To naturalnie spowodowało coraz to pokaźniejsze zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, żeby były one po prostu solidne, a nie tylko świeże. Z od czasu do czasu nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.
gdzie na sushi
Początkowo niemniej jednak słowo to nie oznaczało jedynie takiego dania, albowiem jako sushi definiowano formę rozliczenia podatkowego, co jest ciekawostką i wydaje się odrobinę humorystyczne. Sushi jako danie musiało ewoluować bardzo długo, nim stało się rzeczywiście tym, czym jest dziś, czyli nie metodą konserwacji mięsa, innymi słowy ryby a najzwyczajniej w świecie daniem, którym zajadają się ludzie na całym świecie. W pewnym czasie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a wobec tego danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz bezsprzecznie z ryżu.